top of page

4 τομές που θα αλλάξουν για πάντα τον κλάδο της κομμωτικής και του Barbering στην Ελλάδα.


Τα προβλήματα του κλάδου όπως τα βιώνω τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο κλάδος μας χρειάζεται ισχυρές τομές για να εκσυγχρονιστεί χρειάζεται όλοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να κάτσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να επανασχεδιάσουν το μέλλον των συναδέλφων για να ανθίσει το επάγγελμα μας.

Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε ένα κλάδο που ξεπερνά τους 60.000 κομμωτές και να μην μπορούμε να συσπειρωθούμε και να συνεργαστούμε μεταξύ μας αλλά και με τις εταιρείες και αντί για να δημιουργούμε από κοινού να προχωράμε παράλληλα στην απέναντι όχθη του ποταμού χωρίς να συναντιούνται ποτέ οι δρόμοι μας!


- Τα βασικά προβλήματα του κλάδου είναι τα εξής.

1. Παράνομη εργασία ( βαλιτσάκια )

2. Αθέμιτος ανταγωνισμός

3. Ελεύθερη διακίνηση επαγγελματικών προϊόντων σε μη επαγγελματίες.

4. Μη ισχυρή εκπροσώπηση και συμμετοχή στα θεσμικά όργανα Σωματεία Ομοσπονδία.


Δεν κάνω πολιτική ούτε διεκδικώ κάτι απλά προσπαθώ να ανοίξω λίγο τους ορίζοντες ανθρώπων που είναι καρφωμένοι σε παλιακές αντιλήψεις και δεν μπορούν να αντιληφθούν τις σύγχρονες ανάγκες που έχει διαμορφώσει η κοινωνία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.


Παρακάτω θα θέσω λύσεις όπως εγώ τις αντιλαμβάνομαι σε ένα μονόλογο όπου ελπίζω να βοηθήσει τους κατέχοντες την ‘’εξουσία’’ να ανοίξουν τους ορίζοντες και να διεκδικήσουν μέσα από ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.

Παράνομη εργασία - Αθέμιτος ανταγωνισμός. Για να ελέγξεις ένα φαινόμενο πρέπει πρώτα από όλα να το ορίσεις, 30 χρόνια παραπονιόμαστε για τα παράνομα κομμωτήρια και τους παράνομους κινητούς κομμωτές (βαλιτσάκι).


Υπάρχουν 2 κατηγορίες συναδέλφων που θέλουν να δουλέψουν ελεύθερα και δεν θέλουν να περιοριστούν στα ωράρια ενός καταστήματος και θέλουν να ορίζουν τον τόπο και τον χρόνο εργασίας τους και αυτοί που επιλέγουν να διατηρούν ένα παράνομο κομμωτήριο στο σπίτι.


Όταν αυτοί οι κομμωτές στην ουσία δεν έχουν νομικό πλαίσιο και ελεγκτικούς μηχανισμούς όπου τους απαγορεύουν να ασκούν το επάγγελμα με κάθε τρόπο τότε αφήνουμε το φαινόμενο να διανθίζει. Εάν όμως γίνει μια τομή πχ να νομιμοποιηθεί η κινητή εργασία ακριβώς όπως γίνεται και στο εξωτερικό τότε θα μπορέσουν να οριστούν οι συνθήκες όπου ο κομμωτής θα έχει αυτασφάλιση, θα τηρεί τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία του συνόλου, θα προμηθεύεται αποκλειστικά τα επαγγελματικά προϊόντα με την ταυτότητα κομμωτή με τιμολόγιο και επαγγελματικό ΑΦΜ και θα μπορεί να ασκήσει ελεύθερα το επάγγελμα του στον χρόνο και στον τόπο που επιθυμεί.





Σχετικά με την φορολογική του εικόνα μέσα από τις αγορές που θα κάνει σε επαγγελματικά προϊόντα μπορεί να οριστεί και η παραγωγή που θα έχει έτσι ώστε ισότιμα να καταθέτει ΦΠΑ και να φορολογείται όπως και οι επιχειρήσεις. Νομιμοποιώντας τους κινητούς κομμωτές όπου θα υποχρεούνται σε υγειονομικές διατάξεις και θα οφείλουν να τηρούν το πρωτόκολλο που θα ορίζουν οι θεσμοί θα μπορεί να νομιμοποιηθούν αυτοί που το επιθυμούν να εργάζονται με χρονική ανεξαρτησία και θα υπάρχει ένα ισχυρό πλαίσιο όπου θα μπορεί να ελεγχθούν όλοι.

Τα παράνομα κομμωτήρια πολύ πιο μικρό μερίδιο όντας εκτός νόμου θα μπορούν μέσω αναφορών στα σωματεία να επιλέξουν ή να νομιμοποιηθούν εντός ορισμένου χρόνου ή να διωχθούν με αυστηρές κυρώσεις. Επιλέγοντας υποχρεωτικά πως θα πρέπει κάποιος να ασκήσει την κομμωτική του αυτό θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους να επιστρέψουν στα κομμωτήρια διότι δεν θα θέλουν να εμπλακούν εμπράκτως με το επιχειρήν για την νόμιμη εξάσκηση του επαγγέλματος από την στιγμή που θα υπάρχει ένα ορισμένο πλαίσιο για να εξασκεί κάποιος το επάγγελμα κάτ οίκων.


Ελεύθερη διακίνηση επαγγελματικών προϊόντων σε μη επαγγελματίες.

Τα επαγγελματικά προϊόντα θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν οι νόμιμοι επαγγελματίες όπου θα πρέπει με το που βγαίνουν από την εκπαίδευση τους και πιστοποιούνται ικανοί προς παροχή υπηρεσιών να λάβουν ταυτότητα πιστοποιημένου κομμωτή από το σωματείο τους και να επιλέξουν πως θα ασκούν την κομμωτική τους. Εάν επιλέξουν την κινητή κομμωτική θα πρέπει να ανοίξουν ατομική επιχείρηση να κάνουν επαγγελματικές αγορές να αποδίδουν ΦΠΑ και φορολογία και να συνάδουν ή αγορά και κατανάλωση προϊόντων με την παροχή υπηρεσιών που κάνουν σε ετήσια βάση ακριβώς όπως κάνουν και οι καταστηματάρχες.


Θα πρέπει να οριστεί ένα πλαίσιο όπου για να προμηθευτεί κάποιος αυτά τα προϊόντα θα πρέπει αποκλειστικά να γίνει με τις παραπάνω συνθήκες είτε αφορά αγορά από φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα Ελλάδας ή εξωτερικού. Οι συνεργάτες κομμωτηρίων δεν θα μπορούν να κάνουν αγορά επαγγελματικών προιότνων από την στιγμή που θα έχουν επιλέξει να είναι μισθωτοί και με ποσοστά διατηρώντας έτσι τα προνόμια που τους παρέχει η ασφάλεια του καταστήματος.

Μη ισχυρή εκπροσώπηση και συμμετοχή στα θεσμικά όργανα Σωματεία Ομοσπονδία.

Έχουμε ένα πολύ δυνατό κλάδο όπου κανένας δεν τολμά να ρίξει γροθιά στο μαχαίρι για να ενώσει τους συναδέλφους και να έχει μια ισχυρή εκπροσώπηση στην εκάστοτε κυβέρνηση.


Τα Σωματεία θα έπρεπε να είναι ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΟΥΡΕΩΝ ΚΟΜΜΩΤΩΝ και όχι καταστηματαρχών.

Εμείς οι καταστηματάρχες κρατάμε την οικονομία ζωντανή θα έπρεπε μόλις πάρει κάποιος το πτυχίο του να εγγράφεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ως συνδεδεμένο μέλος στο σωματείο που επιθυμεί για να μπορεί να εκδώσει την ταυτότητα του.

Τα συνδεδεμένα μέλη θα έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τις γενικές συνελεύσεις άλλα δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι έτσι θα μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις να βρίσκονται στο Σωματείο που θα μπορεί να τους γαλουχήσει και να συμμετέχουν ενεργά στα καλλιτεχνικά ΔΡΩΜΕΝΑ διατηρώντας την επαφή με τους συναδέλφους.


Με αυτό τον τρόπο όλοι οι κομμωτές που βγαίνουν από τις σχολές θα εγγράφονται στα Σωματεία τα μέλη θα είναι υποχρεωτικά εγγεγραμμένα και τα σωματεία και η Ομοσπονδία θα ανθίσουν από την στιγμή που θα έχουν χιλιάδες μέλη και πόρους.

Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι βάσει καταστατικού θα έχουν οι καταστηματάρχες όπου μπορούν να αναγνωρίσουν και να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων.


Στις παραπάνω θέσεις αποτυπώνονται τα προβλήματα του κλάδου όπως εγώ τα βιώνω τα τελευταία 30 χρόνια χωρίς να έχω δει ουσιαστικές λύσεις όλοι θα πρέπει να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους σωματεία κομμωτές εταιρείες για να πάει ο κλάδος μας μπροστά επιβάλετε να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε του κομμωτές σε επαγγελματίες και μη επαγγελματίες και να προσπαθήσουν αυτοί που έχουν εκλεχθεί να μας εκπροσωπούν να προσπαθήσουν να εισηγηθούν για να γίνουν όλοι επαγγελματίες εάν αυτές οι θέσεις εκπροσωπούν τους πολλούς να τις ακούσουν και να τις υιοθετήσουν για το καλό του κλάδου


Με εκτίμηση ο τρελός του χωρίου...

Θοδωρής Οικονομάκης

ΥΓ: Σταματήστε να υπηρετείτε την κομματική γραμμή και βάλτε προτεραιότητα στην κομμωτική!

364 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page