Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που έχουν εμπορική δραστηριότητα, θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο για τη χρήση του 2023. Αυτό σημαίνει ότι καφενεία, ψιλικά, περίπτερα, κομμωτήρια και κουρεία, εφόσον είναι ατομικές επιχειρήσεις, θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο.
Συγκεκριμένα, ανάλογα με τα έτη λειτουργίας, θα ισχύει και γι’ αυτούς ελάχιστο ποσό 10.920 ευρώ έως 14.196 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν εργαζομένους, τα ελάχιστα ποσά μπορούν να ανέβουν περαιτέρω, όπως επίσης και εάν ο τζίρος τους είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο του κλάδου (ΚΑΔ – Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας). Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους στη φορολόγησή τους με το νέο σύστημα, που θα ψηφισθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Αντίθετα, θα γλιτώσουν όσοι είναι και μισθωτοί. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, για παράδειγμα 10.000 ευρώ και 8.000 ευρώ από το ελεύθερο επάγγελμα, θα φορολογηθούν χωρίς τεκμαρτό εισόδημα, μόνο για το εισόδημα που δηλώνουν από τις δύο πηγές. Βέβαια, για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και ελεύθερο επάγγελμα δεν γίνεται συμψηφισμός. Στην περίπτωση αυτήν, ο επαγγελματίας, εάν τα εισοδήματά του δεν ξεπερνούν τις 10.920 έως 14.196 ευρώ, θα φορολογηθεί με τεκμαρτό τρόπο.
Όπως προαναφέρθηκε, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στις ατομικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τους αγρότες και τα μπλοκάκια.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο, αν και φαίνεται αποφασισμένο να εφαρμόσει το νέο σύστημα, δεν αποκλείεται να κάνει μικρές εκπτώσεις. Οι προτάσεις των φορέων και των κομμάτων ενδεχομένως σε κάποιον βαθμό να εισακουστούν από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες φορολογικές ανισότητες. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι:
Στην Ελλάδα ο μέσος μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα.
Στη χώρα μας η συνεισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα στον προϋπολογισμό είναι μόλις 2,1% των εσόδων, ενώ στην ΕΕ και την Ευρωζώνη υπερδιπλάσια και φτάνει στο 5,2% των εσόδων.
Από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι περίπου 500.000 έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς ή συντάξεις).
Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς άλλα εισοδήματα δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα.
Το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ και ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτούς (425.000 επαγγελματίες) είναι μόλις 217 ευρώ ετησίως (ή 867 ευρώ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος). Αντιθέτως, το μέσο φορολογητέο εισόδημα για 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς είναι 12.300 ευρώ ετησίως και ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν είναι 1.160 ευρώ. Αντίστοιχα, και οι συνταξιούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 847 ευρώ φόρο εισοδήματος.
πηγή: www.powergame.gr
Comments